FRÅGOR & SVAR
Här hittar du svar på många av de frågor som vi får. Läs gärna igenom den här sidan innan du bokar.
Har du en fråga som inte finns med här? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi svarar så fort vi kan.
ATT BOKA
Fråga: Vem får lov att hyra, och vilka kontroller gör ni av nya hyrestagare?
Svar: Vi gör tre kontroller: Kontroll av betalningsanmärkningar, Kontroll av förekomst i Biluthyrarna Sveriges register, samt kontroll av körkort.
Anmärkningskontrollen påverkar inte din kreditvärdighet om du t.ex. ska ta lån, men du får en kopia på kontrollen i din brevlåda efter några dagar. Läs mer i vår Personuppgiftspolicy.
I Biluthyrarnas register finns de upptagna som inte har skött tidigare hyror hos någon biluthyrare i Sverige. Vi hyr aldrig ut ett fordon till någon som är med där.
Körkortet kontrollerar vi för att se att du har rätt behörighet att köra fordonet eller fordonskombinationen.
Ska du hyra en lastbil så vill vi att du är minst 24 år gammal.
Question: Can I use my foreign driver’s license?
Answer: We accept nordic and german driver’s licences. All licenses must be in the credit card format and have an expiration date exceeding the rental period. Finnish e-licenses are only valid within the Finnish mainland, not abroad, so you will need a physical license. German licenses in the booklet format will not be accepted, neither licenses without an expiration date. We don’t accept licenses issued by other countries, since we have no way to properly check their validity. These rules apply both to the lessee and the codriver(s).
Fråga: Vi är tre personer som ska turas om att köra en lastbil. Måste alla vara med när vi hämtar den?
Svar: Ja, alla måste vara med och visa upp sitt körkort.
Fråga: Får min kompis lämna tillbaka bilen?
Svar: Om kompisen var med vid hämtningen, har visat sitt körkort och finns upptagen som medförare går det bra. Om någon kör ett fordon och inte finns antecknad på hyresavtalet har polisen rätt att hålla kvar fordonet på platsen. Ni riskerar också en anmärkning i Biluthyrarnas register. Glöm därför inte att meddela medförare till oss redan vid bokningen.
Fråga: Jag ska hyra för ett företag. Ska jag ange mitt ett företagets organisationsnummer vid bokningsförfrågan?
Svar: Endast en fysisk person får lov att hyra ett fordon av oss. Hyrestagaren är personligt ansvarig för fordonet gentemot oss. Om du vill att vi skafakturera ett företag, skriv företagets organisationsnummer i Meddelande-fältet. Men det är fortfarande du som hyrestagare som ansvarar för attfakturan blir betald.
Fråga: Kan mitt försäkringsbolag ta kostnaden för hyran om vi akut behöver åka till veterinär?
Svar: Rådgör med ditt försäkringsbolag och beskriv skadan samt vilket veterinär som har beordrat omedelbar transport till klinik. Du hittar länkar till alla hästförsäkringsbolag här: Agria, Folksam, If, Dina, Sveland
Fråga: Jag behöver inte längre hyra. Kan jag avboka?
Svar: Du kan alltid avboka fram tills midnatt, dagen innan du ska hämta ditt fordon. Då kostar det inget. Bokar du av senare än så kommer vi att debitera hyreskostnaden. Viktigt undantag: Om du har bokat för en utlandsresa så har du gjort en specialbeställning, och då kommer hyran alltid att debiteras.
Fråga: Får jag köra utomlands?
Svar: Ja, du får med vår skriftliga tillåtelse åka till Danmark, Norge och Finland. För att få tillåtelse vill vi veta vart du ska åka och vilken väg du ska ta både på dit- och återresan. Du behöver deponera fordonets vagnskadesjälvrisk (Normalt 10% av ett prisbasbelopp) innan du hämtar fordonet. Om fordonet återkommer utan skador återbetalas detta belopp till ditt konto. Observera att vi har svårt att assistera dig vid körning utomlands. Körning till andra länder än dessa är inte tillåtet och dessutom straffbart.
“Bompeng” i Norge är inkluderat i din hyra, i rimlig omfattning.
OM HÄSTEN SOM SKA LASTAS
Fråga: Ska jag välja hästlastbil eller hästtransport?
Svar: För hästens skull rekommenderar vi alltid en hästlastbil – av flera olika anledningar.
I en hästlastbil står de stabilare under färd. En transport kränger i både sidled och framåt-bakåt på ett sätt som de inte åker i en lastbil. Detta kan vara både läskigt för dem, och trötta ut dem. Ska du åka till tävling vill du inte trötta ut hästen vare sig före eller efter transporten. Man brukar säga att tiden de åker i en hästtransport motsvarar samma tids skrittande.
De är lättare att lasta i en lastbil än i en transport, då rampen sitter på sidan och är bredare. Hästen ser att de kommer att få plats där inne, vilket motverkar en stor del av alla lastningsbekymmer.
Behöver man panikbromsa i en lastbil blir det hästens rumpa eller grimskaftet som tar kraften då de åker baklänges. I en hästtransport är det hästens bog, eller om hästen är för stor för transporten, hästens mule och huvud. En panikbromsning är alltså bekvämare än i ett släp.
Får man sladd med ett släp kan släpet trycka på bilens bakvagn så att du får en bakvagnssladd och släpet viker sig (“fällknivseffekten”). En sådan olycka slutar sällan lyckligt. En lastbil har svårare att få sladd då den är tyngre, bredare och bara har sin egen kaross rörelseenergi som flyttar den.
För att köra lagligt med ett släp behöver du veta totalvikt på bilen, totalvikt på släpet, hur många kg du lastar i bilen, hur många kg häst du lastar i släpet, hur du kopplar ihop fordonen på ett säkert sätt och om du behöver B, Utökat B eller BE-körkort. Med en lastbil behöver du bara veta hur många kg du stoppar in i den – ditt B-körkort räcker.
Vill du ändå hyra ett hästsläp så ska du veta att vi bara har boggie-släp. Dessa är säkrare och mer komfortabla för hästen, både under färd och om något skulle hända. Vi rekommenderar aldrig att man transporterar en häst i ett enkelaxlat släp.
Fråga: Får min häst plats i fordonet, med tanke på höjd, längd och vikt?
Svar: I specifikationen för varje fordon ser du vilka mått den har. Där står också hur många kg fordonet är godkänt för. Tag med hästens vikt, vikt på foder, sadlar och annan packning som du har med dig. För lastbilar, tag även med eventuella medpassagerares vikt. Förarens vikt ingår i bilens tjänstevikt (egenvikt) och antas alltid vara 75 kg. Se också till att du har lite marginal till fordonets maxlast så att du inte av misstag överlastar.
Fråga: Jag ska transportera ett dräkigt sto. Är det något jag behöver tänka på?
Svar: Ja, om det är mindre än 35 dygn till beräknad förlossning, får du enligt Jordbruksverkets regler inte transportera stoet, såvida en veterinär inte säger något annat. Ej heller 7 dagar efter förlossning. Då ska fölet följa med, men det ska vara obundet och dess navel måste vara läkt. Skiljeväggen ska vara skjuten åt sidan eller borttagen så att fölet hela tiden kan vara nära sin mamma. Kör extra lugnt och försiktigt med god tidsmarginal. T.ex. på ettans växel i rondeller och utan att accelerera eller bromsa snabbt. Tänk på att fölet har dålig balans och är ovan vid att transporteras.
Fråga: Får jag transportera ett annat djur än häst?
Svar: Det korta svaret är Nej!
Det långa svaret är: Våra fordon är byggda för att frakta hästar, med den anatomin och rörelsemönster som hästar har, därför är skaderisken extremt hög om man transporterar andra djur. Undantag kan beviljas endast för tama åsnor då de är närbesläktade. Kom ihåg att du som hyrestagare är ansvarig för eventuella skador som uppstår, och om det uppdagas att du har använt fordonen på ett otillåtet sätt kan du bli ansvarig för hela skadekostnaden – försäkringen gäller alltså inte. Du riskerar också en anmärkning i Biluthyrarnas register.
OM BETALNING
Fråga: Hur betalar jag?
Svar: Normalt betalar du din hyra med Swish, VISA, Mastercard eller liknande. Vi har också möjlighet att fakturera dig, med betalningsfrist på 20 dagar. Fakturan kan du betala via din internetbank eller med kredit/kontokort.
Vårt Swish-nummer är 123 107 3147.
Du betalar när du lämnar tillbaka fordonet, och vi ser hur långt du har kört.
Vid utlandskörning erlägger du en deposition på 10% av ett basbelopp. Om fordonet återkommer utan skador återbetalas beloppet till ditt konto inom ett par dagar.
Skadekostnader, P-böter m.m. efterfaktureras med en betalningstid på 20 dagar.
Observera att vi av säkerhetsskäl inte hanterar kontanter.
Fråga: Ska jag betala extraavgifter, t.ex. trängselskatt?
Svar: Trängselskatt i Stockholm och Göteborg ingår i din hyra. Vägavgifter i Motala, Sundsvall, Svinesundsbroarna och på den kommande Skurubron ingår i rimlig omfattning. Färja till Visingsö, Gotland, avgifter för körning på Öresundsbron och Stora Bält-bron i Danmark betalar du själv. Vi rekommenderar för hästens skull att du hellre kör Öresundsbron till Danmark än Helsingborg/Helsingör-färjorna samt hellre Svinesundsbron till Norge än mindre vägar i Dalsland/Värmland. Ju rakare och snabbare väg med färre stopp desto bättre för hästen. Kör du till Gotland, be om speciellt tillstånd att få besöka bildäck under resan, så att du kan titta till hästen.
VID SKADA
Fråga: Vad gör jag om det inträffar en skada?
Svar: Ring oss direkt så talar vi om vad du ska göra. Du hittar telefonnumret på ditt hyresavtal eller på utlämningsstationens sida. Vid en trafikolycka eller om någon är skadad ringer du istället 112 först och berättar vad som har hänt. Berätta också att du har en häst med. I säkerhets-kitet som följer med varje fordon finns saker som kan vara bra att ha – varselvästar (finns även i lastbilarnas handskfack), kniv, brandsläckare, grimskaft, Första hjälpen-kit, värmefilt, viltremsa, m.m. Tveka inte att använda det som behövs för stunden.
Fråga: Hur fyller jag i skadeanmälningsblanketten?
Svar: Du hittar blanketten i handskfacket på våra lastbilar. Om det har skett en singelolycka fyller du i den vänstra delen, om du har kolliderat med ett annat fordon fyller din motpart dessutom i den andra delen. Ni ska fylla i blanketten tillsammans. I mitten kryssar du i omständigheterna och summerar sedan antalet kryss. Längst ner gör du en skiss över skadeplatsen. Bägge ska skriva under blanketten, därefter tar ni var sin kopia. Blanketten ser exakt likadan ut i hela Europa vilket kan vara bra att känna till om din motpart är utländsk eller om motparten vill att du ska fylla i dennes blankett. OBS! Glöm inte att fylla i baksidan – här fyller du i dina uppgifter som du vill komplettera anmälan med till försäkringsbolaget.
Vill du ha en egen blankett till din bil? Kontakta ditt försäkringsbolag så skickar de dig en kostnadsfritt – alltid bra att ha liggande i bilen. Även poliser, bärgare och Vägassistans har en blankett om du skulle vara utan vid en olycka.
Fråga: Har era fordon någon försäkring?
Svar: Ja, alla fordon är helförsäkrade, med tillägget Uthyrningsförsäkring. Det betyder att de även gäller för dig som hyrestagare och dina medförare, så länge ni alla finns med på uthyrningsavtalet. Därför är det (av flera anledningar) viktigt att både du och alla medförare finns upptagna på hyresavtalet. Fordonet har en självrisk vid vagnskada som normalt uppgår till 10% av ett prisbasbelopp (2019 blir det 4650 kr), vilket du betalar vid en olycka där du eller din häst är vållande. Övriga självrisker kan du få reda på genom att kontakta oss. Du kan minska din ersättningsskyldighet genom att innan du hämtar fordonet teckna Skadekostnadsreducering, SKR. Du betalar (2019) 100 kr per hyresdygn. Tecknad SKR fråntar dig inte från ansvar genom trafikbrott, eller vårdslöshet genom trasig eller fläckad inredning eller genom att frakta annat gods eller djurslag än vad fordonet är gjort för. Vid skador som inte täcks av fordonets försäkring, är du ansvarig för hela skadekostnaden, på samma sätt som om du ägde fordonet själv.
Fråga: Det har utfärdats en vädervarning. Ska jag ändå köra?
Svar: Nej, inte om det innebär att myndigheterna avråder dig från att vara ute på vägarna, eller om du måste köra långsammare. Men du måste kontakta din uthyrningsdepå så att de vet att du blir sen. Vi debiterar inget extra för att du blir sen av denna anledning.
Fråga: Vägen har blivit avstängd och jag sitter fast i köerna. Vad gör jag?
Svar: Kontakta polisen, tel 11414 och säg att du sitter fast och att du har djur med dig. Polisen är skyldig, om det finns teknisk möjlighet, att låta djurtransporter passera (Djurskyddslagen, §2). Bryt inte kön eller försök att vända om du inte har tillåtelse från polisen eller räddningsledaren på plats, då det både är otillåtet och farligt.
Fråga: Jag har en annan fråga som inte besvaras här.
Svar: Kontakta oss så hjälper vi dig. Vi har många års erfarenhet av både hästar som individer, att transportera dem, om försäkringar och vad lagstiftningen säger. Inga frågor är för dumma – Vi hjälper dig!